Verantwoord haken en breien

Source: Evoke yarn and fabric

Naar aanleiding van een twitter discussie met Esther over de mishandeling van Australische schapen bij het produceren van onze (brei)wol heb ik eens op internet gezocht en wat interessante dingen gevonden over duurzaam garen...

Allereerst denk ik dat alle breisters en haaksters dit artikel moeten lezen... de betrouwbaarheid van de bron weet ik niet, maar ik heb vaker dit soort berichten gehoord en dit vat het aardig samen... Denk je heel goed bezig te zijn met je echte wollen maaksels? Blijkbaar niet altijd dus! Gelukkig komen er steeds meer biologische en gerecyclede garens op de markt en zijn er zelfs al winkels helemaal gespecialiseerd in deze garens:

Winkels met biologische garens
Eco-lana
Storm op zolder
Trikoo
Weldraad
En niet te vergeten al die fantastische spinsters die zelf hun schapenvacht bij de (vaak biologische) boer ophalen, wassen, verven en spinnen... je vindt ze overal op DaWanda en Etsy!

Biologische wol
Semilla van B.C. Yarns.
Garthenar organic
WOOLganic (goede Australische wol)

Gerecyclede garens
Ik maakte vorig jaar zelf een sjaal van Phildar Ecolo.
Belle organic yarn van Amy Butler

Zelf recyclen
Je kunt ook zelf materialen recyclen. Lees voor tips deze blogpost van By MieKK.

Dit moet slechts een fractie zijn van wat er allemaal is op dit gebied, dus laat alsjeblieft je tips achter!

Een kritische noot: bekijk per product altijd goed de herkomst. Fair trade is goed voor de arbeiders, maar zegt denk ik niet veel over de omgang met de dieren, biologisch geverfd zegt iets over de chemicaliën en misschien niet over hoe de schapen geschoren worden... En van de gerecyclede garens vraag ik me af hoe belastend de productie ervan is... Wie het weet mag het zeggen!

12 opmerkingen:

 1. Wat goed dat dit onder de aandacht komt. De laatste sjaal die ik gehaakt heb met echte wol was van een Deens merk. Daar hebben ze dat probleem van de vliegen geloof ik niet. Er wordt al sinds begin 1900 schande gesproken over de manier waarop schapen in Australië worden behandeld. Om mooie wol te krijgen, worden die beesten namelijk geschoren als het ijskoud is. Vroeger waren er speciale "kontscheerders" die de vieze konten van de schapen scheerden. Daarna werden ze door een bad met lysol gejaagd om ze te ontdoen van parasieten. De methode om huid weg te snijden bij lammeren vind ik zo mogelijk nog gruwelijker. Wie meer wil weten over schapefokkerijen kan De Doornvogels van Colleen McCollough lezen. Een prachtig boek over een familie met een enorme schapenfokkerij dat ergens in de jaren 20 begint en eindigt in de jaren 60.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een goed onderwerp, ga vanavond alles eens rustig bekijken en lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat boek gaat dus over een Australische schapenfokkerij maar dat had je denk ik wel begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Idd, goed onderwerp! Bij vlees denk ik er overna, bij wol eigenlijk niet... Heel goed artikel lady, thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh.. Je hebt echt mijn ogen geopend!bedankt voor de links!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje, ik had hier dus echt geen idee van!! Met vlees let ik zo op de herkomst en alles, maar bij wol stond ik er nooit bij stil. Heel erg goed dat dit onder de aandacht komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vicarno verkoopt ook biologische garens. Ze voelen zo veel fijner!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. Toch iets om rekening mee te houden. Heel erg bedankt voor de links.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. Zoals hierboven ook al gezegd, bij vlees denk je er erover na en koop je (als het goed is) biologisch. Maar dat schapen zo slecht behandeld worden voor hun vacht had ik ook nooit bedacht. Overigens is het kopen bij een spinster die zelf haar vachten bij de boer haalt dan dus ook geen garantie voor een goed schapenleven, alleen als het een biologische boer is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik brei ontzettend graag, maar niet met eender wat. Fijn dat ook anderen belang hechten aan de herkomst van de garens. Respect voor mens en milieu voorop!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dankje voor dit lijstje! Ik kwam er inderdaad ook een poos geleden achter dat gewone garens vaak toch niet verantwoord zijn.. Super dat je erover schrijft! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.