Zelf maken: Gehaakt topje van roze katoen

Deze mooie kleur roze katoengaren (Phildar Cotton 3, 62 Poudre) kon ik niet laten liggen. Eigenlijk wilde ik er een vestje van maken, maar met naald 2,5 ging het maar langzaam en ik wist niet eens of het wel ging passen. Om teleurstelling te voorkomen heb ik het vestje uitgehaald en koos ik voor dit topje van Drops design (gratis patroon).

Ik heb het patroon wel aangepast naar mijn smaak, want de lengte vond ik nogal oubollig. En tijdens het haken kwam ik erachter dat er een kraag aan de top zit (die zie je blijkbaar niet op de foto). Die vond ik ook niet zo hip, dus ook die liet ik weg. Deze korte variant vind ik heel leuk staan al zeg ik het zelf, vooral met deze kleur groen... Er gaan 4 bolletjes (50 gram) in, dus snel te haken en niet duur. Hiervan ga ik er zeker nog een maken!

Instructies voor wie de top ook op deze manier wil haken:
Om maat M te haken gebruik je haaknaald 4. Hou bij de instructies voor de breedte maat XL aan en voor de lengte je eigen maat. Begin met haken vanaf de tailleband en negeer de mindering. Zet dus het aantal steken op uit regel 5 van alinea 2 en haak met dat aantal steken de hele tailleband. In plaas van vasten gebruikte ik stokjes om de band wat soepeler te houden. Haak de voorpanden 1 rij van dubbele stokjes hoger. Haak de laatste rij van vasten bij de voor-en achterpanden over de hele breedte en zet de voor-en achterpanden over de hele breedte aan elkaar vast. Het klopt dat de voorpanden in het midden van het achterpand aansluiten.

Globaal diagram voor dit vestje. Optioneel (staat niet in het diagram): ik haakte nog een randje vasten rond de tailleband (langs lange bovenzijde en beide korte zijden).

I couldn't resist this pretty pink cotton (Phildar Cotton 3, 62 Poudre). I wanted to make a vest, but crocheting with needle 2,5 was slow and I didn't even know if it would fit. So to be sure I frogged it and made this Drops design top (free pattern) instead. I adjusted the pattern to make it more modern. I didn't like the length so I left out the bottom part. Also I discovered the top has a collar (that doesn't show in the picture) so I left out that one too. I love the result; specially with this color green. I needed only 4 skeins, so it's a rather quick and inexpensive project. I will definitely make another one!

Instructions if you want to make this short top yourself:
To make a size M use crochet needle 4. Follow the instructions for size XL (width) and your own size (length). Start with the waist and ignore the increases. So start at line 5 from paragraph 2 in the pattern and crochet the waist with those amount of stitches. I used double crochet stitches in stead of single crochet stitches to make the band more elastic. Make the front pieces 1 row higher. Crochet the last row of sc for the back and front pieces along the width of each piece. Sew the front and back seams along the total width. It's correct that the front pieces touch in the centre of the back piece.

Simple diagram for this top. Optional (not in the diagram): I crocheted a round of sc aroun the waistband (along the upper side and both short sides).

23 opmerkingen

 1. wow prachtig! ik wou dat ik dit ook kon! MAar ik leer echt pas net haken en heb nog geen werkstuk af. Wie weet kan ik het ooit! Want Jeetje wat een prachtig topje! Mocht je nou ooit tijd over hebben en wat nodig hebben wil ik best swappen hoor(A)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, ik vind het altijd heel eng om zoiets voor een ander te maken, want stel dat het niet past... Maar troost je, het is niet zo'n heel moeilijk project. Er zitten alleen lossen, stokjes en dubbele stokjes in en geen minderingen of meerderingen. Als je wil kan ik wel het patroon voor je tekenen; dat is misschien makkelijker dan een geschreven patroon...

   Verwijderen
  2. als je zou willen zou ik heel graag dat getekende patroon ontvangen:) het is inderdaad zonde als het niet past. Maar ik vind het vestje gewoon te leuk dus moet het toch proberen! Ik moet alleen nog even dubbele stokjes leren. Want ken nu alleen de enkele:) Maar dat komt wel goed , op mijn stage zijn wel wat handige dames die mij het vast willen leren:)

   Verwijderen
  3. Hoi, Is het mogelijk dat je een getekend patroon plaats het topje is echt heel mooi. Groetjes Bianca

   Verwijderen
  4. De hele top kan ik niet omzetten in een getekend patroon (het is tenslotte ook niet mijn eigen patroon, maar van Drops). Ik heb wel een globaal getekend patroon gemaakt om mensen op weg te helpen: www.scribd.com/doc/138553261/Patroon-drops-gilet-met-waaier-patroon-aangepast

   Verwijderen
 2. Wauw!!! wat een onwijs mooie top!!! ik heb hem op mijn pinterest gepint, hoop dat je dat niet erg vind!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt supermooi geworden! Ik ga hem even pinnen. Vind het altijd 'eng' om een kledingstuk voor mijzelf te gaan haken. Maar dit zie ik wel zitten geloof ik. Gaat dus op mijn TO-DO-lijstje!! En dankje voor het delen!

  Groetjes van Ellebel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat jullie hem ook willen maken :) En pinnen is natuurlijk helemaal prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi hoor en ook leuke kleur

  ik haak ook maar nog meer sieraden maken
  je kan eens komen kijken naar de creaties van mij en mijn dochter

  www.creadiva.be

  Groetjes
  diane

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig gewoon... Pfff, wanneer vind ik de tijd om dat ook nog eens te haken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig!Staat je ook goed en de kleur is ERG mooi inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een diagram gemaakt en toegevoegd aan de post! Hopelijk helpt dit de beginners op weg...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi!! Goede kleur ook voor deze zomer (als die van plan een keer te komen) ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. beankt voor het diagram als het is gelukt laat ik het zien!! bedankt voor alle moeite in iedergeval!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. oh mooi. Daar moet ik misschien ook eens aan wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is precies wat ik zocht, misschien dat ik deze binnenkort ook is probeer te maken..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super mooi en hip! De eerste steken staan al op de haak, en vandaag op de koninginnedagmarkt leuke knopen gescoord!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ben heel benieuwd! Bij mij staat de tweede versie alweer op de haak ;)

   Verwijderen
 14. ik moet zeggen dat ik niet veel van snap ik kan wel aardig haken maar je moet in begin van het patroon een aantal nummers haken en ik snap niet waarvoor die staan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je in het oorspronkelijke patroon van Drops of in mijn diagram met mijn aanpassing? Misschien kan ik je op weg helpen...

   Verwijderen